Çalıştığımız projelerden bazıları 3 ana başlıkta sınıflandırılarak aşağıda gösterilmiştir.
Şirketimizin ana uygulama alanlarından biri olan geotekni konusunda elbette pek çok proje hazırladık. Çeşitli temel altı kazık ve jetgrout projelerinin yanısıra çeşitli iksa projeleri yaptık.
Bu bölümde daha farklı olduğu için örnek olarak Ankara Mamak'ta hazırladığımız 15.0 m yüksekliğindeki istinat duvarı verilmiştir. Bu proje YTÜ Geotekni ABD kontrollüğünde hazırlanmış ve yerinde başarıyla uygulanmıştır.
Duvarın ön boyutları:
Temel Dahil Toplam Yükseklik : 1500 cm
Temel : 350 cm uzunluğunda ve 100 cm kalınlığında
Perde: 50 cm kalınlığında
Bağ Kirişleri: 50 cm*50 cm
Bağ kirşlerinin bağlanacağı sürekli kiriş: 70 cm*70 cm
Modelde sarı renkle görülen şerit elemanlar geogrid eleman olarak düşünülmüştür. Modelde değişik renkte görülen zemin duvar arkasına yapılacak nitelikli dolguyu temsil etmektedir . Yapılan model sahada yapılacak aşama aşama imalata uygun olarak modellenmiştir. Modelleme aşamasında sonra hesap aşamasına geçilmiş ve aşama aşama modelin başarılı bir şekilde çalıştığı görülmüştür. Hesap sonucunda gelen kesit tesirlerinin oldukça makul düzeylerde geliştiği görülmüştür. Aşağıda bazı kesit tesirleri gösterilmektedir.
Yukarıda verilen ön boyutlar ve ona göre yapılan plaxis çözümleri çeşitli sebeplerle daha sonra değişikliğe uğramıştır. Sistem genel olarak bu şekildedir. Bir çok analizlerin ardından temel altına kazık konulmasına karar verilmiştir. Ayrıca duvar arkasında bağ kirişlerinden sonra iksa kazıklarıyla zeminde ayırma yapılmıştır.
İç kuvvetlerin tayini, bağ kirişlerindeki ve temel altı kazıklarındaki kuvvetlerin tespiti için duvar tekrar modellenmiştir.
Gerek uygulama gerekse proje açısından betonarme projeler esasında en zor projelerdirler. Ülkemizde bu konuda çok deneyimli firmalar vardır. Dünyanın her yerinde çok çeşitli ve yoğun bir şekilde betonarme yapılar yapılmaktadır.
Ülkemizde betonarme statik projeleri için genellikle çizimleri de hazırlayan Sta4Cad gibi hazır paket programlar oldukça yaygındır.
Belki bu sebeple geotekni ve çelik projelere göre betonarme statik projelerinin daha kolay olduğu algısı oluşmuştur.
Burada bir parantez açmakta fayda var. Eğer ne yaptığınızı biliyorsanız, Sta4Cad iyi bir programdır. Biz de şirket bünyesindeki betonarme bina türü yapıların analiz ve çizimlerinde sıklıkla bu programı kullanmaktayız.
Şirket olarak çok sayıda betonarme proje hazırladık. Bu bölümde farklı olduğu için yüksek katlı, kirişsiz döşemeli bir konut projesi ve bina türü olmayan yapılara örnek olarak biyolojik arıtma havuzu projesi verilmiştir. Bu projeler Ergenç Mühendislik iş ortaklığı ile gerçekleştirilmiştir.
26 katlı 5 blok ve bunların arasında bir kaç küçük bloktan oluşan sistem Etabs programı ile modellenmiştir. Deprem parametreleri ve donatı analizleri Excel tablolarıyla, temeller ise Safe ve Sap2000 programlarıyla hazırlanmıştır.
Projenin bazı datalarını aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.
G2_Blok_67_.$et
H_Blok21_.$et
betonarme_tahkik.xls
depremparametre.xls
itebstosap.xls
itebstoseyf.xls
Havuz 3 parça olarak modellenmiştir. Her parçanın modeli ve moment diyagramları aşağıdaki gibidir.
Projenin datalarını aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.
© Kadıoğlu Mühendislik v3.2 Design by iskebit